сряда, 2 март 2011 г.

ПРОПОЛИС- пчелният бактерицид -Съставка на WWC pH Control

Прополисът е известен от древни времена и се изполвал още в Египет за балсамиране на мумиите. Думата «прополис» произлиза от гръцкото «propolis» - замазвам, поправям. Другото название на прополиса е пчелен клей. Именно с него пчелите запълват процепите, закрепват питите, изолират чужди тела в кошера. Това е смолисто, лепнещо вещество с преди всичко силен и приятен аромат с горчив парещ вкус.

При топло време то е пластично и меко, в хладно е твърдо и чупливо. След нагряване до 64-69 °C преминава в течно състояние.
Прополисът се произвежда от пчелите в кошера. Но за да го получат, пчелите трябва да съберат необходимите компоненти от растенията. Най- ценното при растенията в техният активен период – това са листата им. В листата се осъществява фотосинтезата – основата на живота в растителният свят. Ако листата по някаква причина погинат, то растението веднага ”изважда” нови от неговото хранилище – пъпките. Пъпките защитават зародиша на листото от различни неблагоприятни фактори и болестотворни организми, отделяйки смолисти вещества, съдържащи голямо количество фитонциди, етерични масла, балсамоподобни вещества, алкохоли и т.н.
Растенията, от чиито пъпки пчелите събират смолистите вещества за изработването на прополиса, притежават противовъзпалителни, бактерицидни и противовирусни свойства. Основните компоненти на прополиса, чиято нетоксичност отдавна е доказана от специалистите, са - гликозиди, полизахариди, флавоноиди, микроелементи, витамини, дъбилни, смололисти и балсамоподобни вещества и други, като общо те са над петдесет.
С всяко използване, прополисът доказва своето бактериостатично( забавящо ръста на бактериите), бактерицидно и антивирусно действие. Под негово влияние се усилва фагоцитозита, в кръвта се увеличава съдържанието на особен защитен белтък – пропердин, енергично се изработват специфични антитела против разнообразни микроорганизми.
Едно от най- важните качества на прополиса това е способността да очиства и регенерира клетките, да възстановява тяхната работа, извежда от организма хипероксидантите свободните радикали. Благодарение та тези свойства прополисът забавя старенеето, усилвайки потенциала на урганизма и увеличавайки продължителността на живота. И не случайно днес учените назовават прополиса като “антиоксидантна бомба” – изследванията са показали, че регулярната употреба на този продукт, действително ги отслабва!

Няма коментари:

Публикуване на коментар