сряда, 2 март 2011 г.

Витамин С- детоксикатор и антиоксидант - WWC pH Control

Витамин С не се изработва от човешкият организъм. Той не може да се натрупва за бъдещо ползване. За това е много важно витамин С да постъпва всеки ден с хранителните продукти.
Важните роли на витамин С са : детоксикация (той ни помага да очистим организма от отровите, започвайки от цигареният дим и въглеродният оксид , до змийската), и антиоксидантна, като защитава организма, и неговите необходими мастни и мастноразтворими витамини (особенно А и Е) от разрушителното действие на кислорода.
Основни функции:
• Явява се силен антиоксидант. Даже малки количества витамин С защтават молекулите на белтъците, мазнините, въглехидратите и нуклеиновите киселини от разрушителното действие на свободните радикали, които могат да се образуват в организма както при процеса на нормалната обмяна на веществата, така и под въздействието на токсините или замърсяващи агенти (например, цигареният дим).
• Необходим е за синтеза на колагена – един от структурните компоненти на съдовете, сухожилията, ставните връзки и костите.
• Способен е да възстановява другите антиоксиданти, в частност и витамин Е.
• Участва в синтеза на карнитин – вещество, което позволява да се преработват мазнините в енергия.
• Играе важна роля в процеса на синтез на норадреналин – вещество, което влияе на настроението и на много психофизически реакции, особено реакция на стрес.
• Необходим за превръщането на холестерина в жлъчни киселини. Жлъчнитекиселини служат за преработването на мазнините, а също и усилват перисталтиката.
Симптоми на недостаточност: Първоначално хиповитаминозата на витамин С се характеризира с намаляване на работоспособността, сънливост, слабост, повишена склонност към ТОРС, загуба на апетит, кървене на венците, ” гъша кожа”. Преминаването от хипервитаминозата към авитаминоза се нарича Скорбут и се съпровожда от усилването на горните симптоми. Проявяват се и кръвотечения в мускулите, ставите и под кожата. Изпадват зъбите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар