сряда, 2 март 2011 г.

ВИТАМИН А - в състава на WWC pH Control

Витамин А, или Ретинол основно се съдържа в продуктите от животински произход, като мляко, яйца, риба и т.н. Провитамин А се явява и Каротинът - червеният пигмент, намиращ се в морковите и доматите, а също и тревният силаж и др. Източник на провитамин А са и водните растения ( водна леща и др.)
Витамин A предпазва от много заболявания на очите и повишава устойчивостта на организма към зарази.
В чист вид — това са кристали с бледо-жълт цвят, които се разтварят само в мазнини и техните разтворители.
Един от първите признаци на недостатък на витамин А е загубата на приспособяемост на очите към тъмнината. Това е така, защото витамин А влиза в състава на пурпура- вещество съдържащо се в ретината и необходимо за сумрачното виждане. Животните с недостиг на витамин А виждат добре през деня, но са съвършено слепи при сумрак (кокоша слепота). Боестта се състои в сухота на очите и помътняване на роговата обвивка (ксерофталмия).
Използва се при: Хиповитаминоза и авитаминоза А, инфекциозни заболявания (морбили, дизентерия, трахеит, бронхит, пневмония), заболявания на кожата (изгаряния, измръзвания, рани, туберколоза на кожата, хиперкератоза, ихтиоза, псориазис, пиодермия, някои форми на екзема и др. възпалителни и дегенеративни патологически процеси), заболявания на очите (пигментен ретинит, дневна слепота, кокоша слепота, екзематозни лезии на клепачите, конюктивити), рахит, хипотрофии, остри респираторни заболявания, хронически белодробни заболявания, цироза на черния дроб, мастопатия и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар