неделя, 27 февруари 2011 г.

ЦИНК- Важен микроелемент Защо?.

Цинкът е необходим за нормалният растеж на косата, ноктите, кожата и зарастването на раните. Той помага при лечението на очни болести и диабет. Участва в синтеза на белтъка и копирането на генетическият материал. Участва в синтеза на фермента Гастрин, който ни дава възможността да усещаме вкус. Той е важен и за здрава имунна система, която да се бори с инфекциозните болести и рака. Оказва лечебно действие върху простата и е много важен за развитието на всички размножителни органи.. Този минерал ни защитава от тежките метали като успешно ги извежда от организма.
А освен това, плодотворно се бори с разстройства на половите функции и осигурява изработването на тестостерона. Новите изследвания свидетелстват и за важната роля на Цинка за функцията на мозъка и при лечението на шизофрениите.
Цинкът регулира ръста на човека. Предупреждава за диабет, понеже образува съединения с инсулина, регулиращи въглеродният обмен. Предпазва Черният дроб и жлъчката от въздействието на вредни вещества.
Цинкът е необходим за нормалното възприятия на органите на вкуса. Околоушната слюнчена железа изработва цинксъдържащ белтък, играещ важна роля в процесите на вкусовата чувствителност. Той се казва ”густдицин” ( от англ."gust", означава остър и приятен вкус ). Съдържанието на густдицин в слюнката на животните е значително извън нормата, когато те получават с храната недостатъчно количество Цинк.
При недостатък на Цинк в организма е възможно: акне, косопад, загуба на апетит, чувство за вкус и мирис, чупливи нокти, бели петна по ноктите, лющещи се кожни обриви, чести инфекции, бавен растеж и късно полово съзряване, импотентност, безплодие при жените, трудно заздравяване на раните,диария и умора. Недостига на Цинк влошава обонянието до неговата пълна загуба.

Няма коментари:

Публикуване на коментар