неделя, 27 февруари 2011 г.

ЦИСТАЙН - съдържа се в "WWC pH Control"

Цистайн (α-амино-β-тиопропионова киселина ) — алифатна сяросъдържаща аминокиселина. Оптически активна, съществува във вид на L- и D- изомери. L-Цистайн влиза в състава на белтъците и пептидите, и играе важна роля в процесите на формиране на тъканите и кожата. Има значение за процесите на детоксикация
Цистайн влиза в състава на алфа-кератина, основен белтък на ноктите, кожата и косата. Той способства за формирането на колагена и подобрява еластичността и текстурата на кожата.
Цистайн влиза в състава и на други белтъци в организма, в това число и на някои храносмилателни ферменти.
Цистайн помага да се обезвреждат някои токсични вещества и защитава организма от увреждащото действие на радиацията. Той представлява един от най- мощните антиоксиданти, като неговото антиоксидантно действие се усилва с едновременният прием на витамин С и Селен.
Цистайн се явява предшественик на Глутатиона- вещество, оказващо защитно действие на клетките и главният мозък от вредното влияние на алкохола, някои лекарствени прапарати и токсични вещества, съдържащи се в цигарения дим.
Допълнителният прием на Цистайн е необходим при ревматоиден артрит, заболявания на артериите и РАК. Той ускорява оздравяването след операция, изгаряния, свързва тежките метали и разцтворимото желязо. Тази аминокиселина също ускорява изгарянето на мазнините и образуването на мускулната тъкан.

Няма коментари:

Публикуване на коментар