неделя, 27 февруари 2011 г.

Бяла Ружа (Marsh Mallow)- също е съставка на Holy Tea

Бялата ружа (Althaea officinalis) се е използвала още от древните гърци за спиране на кръвотечения и заздравяване на порезни рани, има умерено слабителен ефект. В Средновековна Европа се използвала за лечение на храносмилателният тракт и диария
Корените и листата на Бялата ружа традиционно са се използвали за очистване и укрепване на червата. Бялата ружа е богата на калций, цинк, желязо, натрий, йод, витамин В и пантотенова киселина. Растения с високо съдържание на растителен клей като Бялата ружа и Слеза ( принадлежащи на едно семейство ) често биват полезни при лечението на болести със симптоми на кашлица и дразнене в ларинкса.
Благодарение на отхрачващият ефект и успокояването, растенията от семейство Малови , исторически се използват за лечение на дихателният тракт, особено при запушване на бронхите и упорита кашлица.
Корените и в малка степен листата на Бялата ружа съдържат голям процент растителен клей, натурално гъсто, лепливо и разтегливо вещество, неразтворимо във вода.
Подобно на други клей съдържащи субстанции при попадането в слуз, набъбва и става хлъзгав и гладък. Този гладък и хлъзгав материал обгръща вътрешните повърхности на устата, гърлото и стомаха и смекчава и успокоява дразненията, позволява да се контролира и намали кашлицата, например хроничната кашлица при пушачите.
Бялата ружа има средно въздействие при повишаване на имунитета, защитава от инфекции и има диуретично действие. В Британската енциклопедия на лекарствените растения, Бялата ружа е указана като растение, което помага при лечението на такива болести като гастроетерит , язва на червата, язва на дванадесетопръстника, колит и ентерит ( възпаление на тънките черва).
Актуално е използването на Бялата ружа за изчистване и смекчаване на раздразнени кожни тъкани и като средство за зарастване на порезни рани, абсцеси, изгаряне и попарване и варикозни вени. Във Франция използват ядливите листа за салати.

Няма коментари:

Публикуване на коментар